Inbjudan till föredrag om HVRs nya produkt och samarbetet med ISRF

16 oktober
17:00-19:00

Det går inte längre att anmäla sig till mötet

Datum: 16 oktober 2019

Tid: 17:00-19:00

Berghs School of Communication
Sveavägen 34 (Gå till receptionen på första våningen)
111 34 Stockholm

Professor Urban Rydholm som är en av initiativtagarna till Indo-Swedish Rheumatology Foundation.

Aapo Sääsk som är vd för HVR Water Purification AB.

Jaime Camalich som är tekniker hos HVR och håller en PhD inom Marine Science.

Från början byggdes utrustningen enligt ett grundkoncept som vi har utvecklat – polygeneration – läs mer på https://www.scarab.se/technology/ om polygeneration. Konceptet gör att vattenkostnaden blir mycket låg eftersom all energi till reningen kommer från spillvärmen från kylvattnet till en motor eller generator (Genset). Det rena vattnet blir helt enkelt blir en biprodukt vid elproduktionen. Det visade sig emellertid vara omöjligt att sälja elen, dels eftersom det inte gick att få tillstånd och dels för att den lokala elen var kraftigt subventionerad.

Vi har därför ordnat så att vattenreningsanläggningen går att köra enbart med el från nätet men den går också att köra med en kombination av spillvärme från motorn och el från generatorn.

Denna motgång har gjort att vi beslutat att bygga om anläggningen så att den går på enbart solenergi. Finessen är att producerat tillräckligt med vatten så att det finns vatten även när solen inte skiner under dygnet och under solfattiga dagar. Då lagras vattnet i en tank.

Detta har blivit grunden för en helt ny produkt som vi kommer att lansera internationellt. Själva reningsprocessen drivs av solvärme och pumparna drivs av solceller. All energi kommer från solen. anläggningen blir billig i drift och har även en låg installationskostnad. Svårigheterna vi mött på vägen har hjälpt oss att utveckla en enastående slutprodukt.

Berghs School of Communication har ett café precis utanför hörsalen som erbjuder kaffe och lättare förtäring till förmånliga priser. Det kommer ej att bjudas på förtäring.